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January 16, 2018
File: 6.3 NJRSC Corresp.
TO: All U.S. CSO District and Lodge Business Managers
RE: Nondiscriminatory Referral Amendment Clarification

Gentlemen and Brothers:

The National Joint Rules and Standards Committee has received several questions concerning
referral of manpower under the newly amended language of Article 8: Nondiscriminatory
Referral of the Uniform Referral Standards and Joint Referral Rules. In order to assist with
transition from the previous referral language to the modified referral language, the following
five (5) questions have been answered to clarify the position of the National Joint Rules and
Standards Committee and should be placed with the Model Referral Rules of each Local Lodge
for future reference.

Question 1: Due to the modified language in Article 8.7.1 Alternative To Applicable
Collective Bargaining Agreement stating “Each employer shall have the right to
select the first twenty (20) preferred referral applicants or fifty percent (50%) of
referral applicants, whichever is less, from the Primary out-of-work list of any
Local Lodge within the Vice-Presidential section having jurisdiction over Local
Lodge (00)”, does the Employer have the right to select these referral applicants
per project or per shift?

Answer: The Employer selectivity language referred to in Question 1 is on a per-
project and not a per-shift basis.

Question 2: If an Employer makes the decision to use the modified language in Article 8.7.1
Alternative To Applicable Collective DBargaining Agreement and desires to
requisition the first twenty (20) preferred referral applicants or fifty percent (50%)
of referral applicants, whichever is less, from the Primary out-of-work list of any
Local Lodge within the Vice-Presidential section having jurisdiction over Local
Lodge (00), is the Employer limited to the top ninety percent (90%) of a Local
Lodge’s Primary out-of-work list in requesting preferred applicants?

Answer: The Employer is allowed to select the preferred referral applicants
referenced above from anywhere on the Primary out-of-work List of any
Local Lodge within the respective Vice-President’s geographical jurisdiction
regardless of position on said list.
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Question 3:

Answer:

Question 4:

Answer:

Question 5:

Answer:

If an Employer makes the decision to utilize the modified language in Article
8.7.1 Alternative To Applicable Collective Bargaining Agreement, are they
required to notify the Local Lodge prior to the start of the job?

The Employer is required to notify the Local Lodge prior to the start of a
project if it intends to utilize the modified selectivity language referenced
above.

If an Employer is performing work under a Collective Bargaining Agreement that
allows limited selectivity or transferability before requiring the Employer to
utilize the referral rules of a Local Lodge, will the number of selected/transferred
applicants be deducted from the first twenty (20) preferred referral applicants or
fifty percent (50%) of referral applicants allowed to the Employer?

The Employer selectivity language allowed under the modified referral rules
would be suspended on future requisitions until the Local Lodge is allowed
the opportunity to meet the established ratio of fifty percent (50%) of the
workforce with qualified referral applicants.

Due to the modified language of Article 8.9.3 Referral of Apprentice/Trainee
Applicants stating “Qualified Construction Boilermaker Apprentices/Trainees
meeting the requirements of Article 5.3.1 of these Referral Rules shall be
requisitioned by employers and referred according to ratio requirements of the
Boilermaker National Apprenticeship Program (BNAP) or a Certified/Accredited
Trainee Program approved by the International President” and the letter sent by
the Boilermaker National Apprenticeship Program, dated May 11, 2017, which
requires Local Lodges to maintain a twenty percent (20%) journeyman to
apprentice ratio, should an Apprentice/Trainee be requisitioned and referred as the
fifth (5th) or sixth (6th) person on a job site?

When the modified referral language of the Uniform Referral Standards and
Joint Referral Rules is utilized, an Employer has an obligation to requisition
Apprentices/Trainees at a ratio of twenty percent (20%). After four (4)
Journeymen Boilermakers are referred, the next requisitioned and referred
applicant should be an Apprentice/Trainee to maintain the proper ratio.
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You are reminded of the posting requirements as set forth in Articles 2.3 and 8.4 of these Rules.
Please post this notice on the Local Lodge bulletin board, website, job site location and/or

facility where the Uniform Referral Standards and Joint Referral Rules are displayed.

Please contact me with any questions.

Sincerely,
J
Timothy Simmons
Secretary, NJRSC
TS:kr
Cc:  N.B. Jones, IP U.S. CSO Reps
U.S. IVP’s C. Smith, D-ITS-IPO
T. Brown, AAIP E. Jasinski, SE/A
M. Vandiver, SAIP, AD-AAIP, ED-CSO D. Branscum, MOST
G. Forkin, AD-CSO, AIP, ED-QCCUS R. Traxler, NACBE
M. Stanton, AD-CSO, AIP, D-JS-CSO NIRSC
J. Hughes, AD-CSO, AIP, D-NTS-CSO M. Stapp, General Council

M. West, AD-CSO, D-NTDS



